Adopcia psa z útulku: Ako mu zabezpečiť nový začiatok

Adopcia psa z útulku je vážne rozhodnutie, ktoré si človek musí dôkladne premyslieť. Hoci je to obohacujúca skúsenosť, ktorá môže zachrániť život zvieraťa, prináša so sebou aj určité riziká. Z vlastnej skúsenosti vieme, že neznámy pôvod, nízka úroveň socializácie či skryté zdravotné problémy môžu výrazne ovplyvniť adaptáciu psa v novom domove. Základom starostlivosti je láska, pozornosť, správna výživa a primeraná zdravotná starostlivosť. V tomto článku vám ukážeme, ako adoptovanému psovi zabezpečiť ten najlepší začiatok.


Ako prebieha adopcia psa z útulku?

Na internete alebo sociálnych sieťach nájdete množstvo útulkov a organizácií, ktoré ponúkajú psov na adopciu. Ak nechcete cestovať ďaleko, určite nájdete útulok aj vo svojom okolí. Najskôr útulok kontaktujte a dohodnite si termín návštevy. Ak sa Vám niektorý pes zapáči, informujte sa o jeho povahe, prípadne o predošlých životných podmienkach. Psíka vyberajte hlavne srdcom. Tak nájdete k sebe parťáka na dlhé roky.

Ak sa pre adopciu nakoniec rozhodnete a zároveň splníte podmienky útulku, pristúpite k podpisu adopčnej zmluvy a zaplateniu poplatku za adopciu (od 50 do 100 € - zahŕňa vakcináciu, odčervenie, odblšenie, kastráciu aj čip). Ak si vyberiete šteniatko, podmienkou adopcie je kastrácia vo vhodnom veku.


Prvé dni s adoptovaným psom – čo očakávať?

U mnohých psov prebehne adaptácia bez problémov a vedú dlhý a zdravý život bez akýchkoľvek ťažkostí. Nájdu sa však aj psy, ktoré prejavujú strach, úzkosť alebo nedôveru. Niektoré psy v útulkoch majú za sebou náročnú minulosť, boli týrané alebo túlavé, preto môžu prejavovať bojazlivosť, agresivitu, neposlušnosť alebo hyperaktivitu. Sú to ale prejavy, ktoré sa postupnou láskou a výcvikom dajú eliminovať.

V prvých dňoch odporúčame so psom stráviť čo najviac času. Absolvujte časté prechádzky, hrajte sa spolu a zoznamujte ho s vaším ľudským svetom. Ak je to možné, vezmite si z práce voľno, aby ste psa nenechávali doma samého. Postupne ho začnite cvičiť, prípadne nájdite vo svojom okolí trénera psov, ktorý vám s výcvikom ochotne pomôže.

Výživa pre adoptované psy

Niektoré adoptované psy môžu mať kvôli nesprávnej starostlivosti a nevhodnej strave zdravotné problémy. Podvýživa, tráviace ťažkosti a kožné problémy sú častým dôsledkom zanedbania starostlivosti. Vašou úlohou ako nového majiteľa je zabezpečiť psovi kvalitnú stravu, či už v podobe granúl alebo prirodzenej stravy. Ak si nie ste istí, ktorý druh kŕmenia zvoliť, prečítajte si porovnanie v našom článku. Výber vhodnej stravy má obrovský vplyv na adaptáciu psa v novom domove a kvalitu jeho nadchádzajúceho života. Strava bohatá na bielkoviny, vhodné sacharidy a kvalitné tuky upraví trávenie psa a zlepší aj kvalitu srsti. Nové krmivo zavádzajte postupne a pomaly, aby ste predišli tráviacim problémom. Ak pes odmieta jesť alebo má problémy s trávením, poraďte sa so svojím veterinárom.

Príbeh z nášho života

V roku 2017 sme si adoptovali z útulku Adel a o rok neskôr v roku 2018 Astora. Adel bola odobratá z nevhodných podmienok - chýbala jej socializácia, nemala hygienické návyky, bola bojazlivá a agresívna. Astor našťastie vyrastal v rodine a jeho adaptácia prebehla oveľa jednoduchšie. Obaja si však z predchádzajúceho života priniesli zdravotné problémy. Adel mala obrovské tráviace problémy, Astor problémy so zrakom a obaja museli podstúpiť operácie labiek. Tráviace problémy sa nám nedarilo vyriešiť, vyskúšali sme rôzne krmivá, ale nič nepomáhalo. Keď nám veterinár odporučil tabletky, povedali sme si, že musíme nájsť lepšie riešenie.V tom čase nás náhoda spojila s odborníkom na výživu zvierat, ktorý mal v hlave vlastnú receptúru, avšak potreboval vytvoriť značku. Povedali sme si, že nemáme čo stratiť a tak vznikla Pegra. Naša unikátna receptúra je jedinečná vďaka kombinácii vysokého podielu mäsa a ajurvédskych byliniek, ktorých pozitívne účinky na organizmus sú známe už po stáročia. Ajurvédske bylinky pomáhajú odstrániť tráviace problémy, podporujú imunitný systém, pomáhajú v boji proti parazitom a pôsobia proti stresu aj u psov. My sami sme sa o tom presvedčili, keďže tráviace problémy u našej Adel zmizli.

 

1IMG_8030


Zvažujete adopciu psa? Choďte do toho! Adopcia je nádherný skutok a adoptované psy sú veľmi vďačné. Uistite sa, že psíkovi dáte tú najlepšiu výživu pre zdravý a šťastný život. 🐕

Objavte naše krmivo vhodné aj pre psy s citlivým trávením a vyberte si z našej ponuky.