Čo pes nesmie jesť?

Pes nie je kontajner ani domáce prasiatko, preto by v jeho miske nemali skončiť všetky potraviny, ktoré nestihneme alebo nechceme skonzumovať my ľudia. Čo pes nesmie jesť, ktoré potraviny sú preňho toxické a ktorým sa radšej vyhnite? Vybrali sme pre vás tie najdôležitejšie potraviny.

Často sa stretávame s tým, že pes nechce jesť granule. Hoci je príprava čerstvého jedla z mäsa a zeleniny pre psa výbornou voľbou, nie každý majiteľ môže, chce alebo vie kŕmiť psa takouto stravou.

Prečo pes nechce jesť granule?

Máloktorý pes sa narodí vyberavý. Vo väčšine prípadov tento stav u svojho psa spôsobí práve majiteľ, ktorý mu hoci s dobrým úmyslom, ale so zlými následkami občas prihodí do misky zvyšky svojej potravy. Alebo zo svojho taniera priamo psovi do papule, pretože neodolá jeho psím očiam. Ak si pes zvykne na naše ochutené jedlá, veľmi ťažko sa uspokojí so suchými granulami. Rovnaký problém môžu spôsobiť lacné konzervy s nízkym obsahom mäsa a rôznymi dochucovadlami.

toxicke potraviny pre psa

 

Ktoré potraviny sú pre psa toxické?

Nasledovné potraviny môžu psovi spôsobiť akútnu reakciu, preto je nesmierne dôležité sa im vyhnúť.

Čokoláda a káva - teobromín obsiahnutý v kakau spôsobuje otravu, ktorá sa prejavuje vracaním, hnačkou, svalovou triaškou a dokonca môže spôsobiť srdcové zlyhanie. Čím je vyššie percento kakaa v čokoláde, tým horšie. Rovnako kofeín v káve je pre psa toxický a zapríčiňuje nepokoj, zrýchlené dýchanie, svalový tras a búšenie srdca.

Alkohol - aj malé množstvo alkoholu môže psovi spôsobiť vážne zdravotné následky, pretože psie obličky nedokážu alkohol spracovať.

Avokádo - avokádo obsahuje persin, ktorý poškodzuje tkanivá srdca a pľúc a môže spôsobiť vracanie a hnačku. Psovi teda avokádo v žiadnom prípade nedávajte. 

Cibuľoviny - cibuľa predstavuje pre psa veľké nebezpečenstvo, pretože obsahuje N-propylsulfid, ktorý u psa poškodzuje červené krvinky a spôsobuje chudokrvnosť. Cesnak a pór obsahujú jedovatý alicín.

Surové zemiaky, nezrelé paradajky a paprika - nikdy psovi nedávajte surové zemiaky a vodu, v ktorej ste zemiaky varili, vždy vylejte (môže obsahovať pre psa toxický solanín). Nezrelé paradajky obsahujú toxické látky, ktorých konzumácia môže skončiť triaškou až kómou psa. Ak máte doma záhradku s paradajkami, zamedzte do nej psovi prístup.

Surový vaječný bielok - obsahuje látku avidin, ktorá inaktivuje vitamín H a látky, ktoré obmedzujú vstrebávanie bielkovín. Preto radšej podávajte psovi vajíčko varené.

Kôstky ovocia - kôstky ovocia (jabĺk, hrušiek, čerešní, marhúľ, broskýň) obsahujú kyanid a ak ich pes rozhryzie, hrozí nebezpečenstvo otravy.

Hrozno, makadamové orechy a hrozienka - makadamové orechy narozdiel od ostatných orechov nepatria do jedálnička psa, pretože spôsobujú zvýšenú teplotu a vracanie. Hrozienka môžu u psa spôsobiť akútne zlyhanie obličiek.

Xylitol - xylitol je náhradné sladidlo a patrí medzi najjedovatejšie látky pre psa. Nájdeme ho v niektorých žuvačkách a cukríkoch a dokáže spôsobiť hypoglykémiu. Medzi príznaky patrí zvracanie, strata koordinácie a záchvaty.

Pleseň - akékoľvek jedlo napadnuté plesňou pes nesmie konzumovať, rovnako ako aj huby. 

 

Ktorým potravinám sa radšej vyhnite?

Údeniny - údeniny majú vysoký obsah tuku, soli a korenín, preto nie sú pre psa vhodnou stravou. Potraviny s vysokým obsahom tuku (vyprážané jedlá) môžu u psov spôsobiť zápal pankreasu. Medzi príznaky patrí zvracanie, bolesť brucha a strata chuti do jedla.

Varené kosti - tepelná úprava spôsobuje štiepenie kostí na ostré kúsky, ktoré sa môžu zapichnúť v tráviacom trakte psa alebo poraniť. Vyhnite sa predovšetkým kuracím kostiam.

Kravské mlieko - obsahuje laktózu a schopnosť psov ju spracovať vekom klesá. Mlieko pre dospelého psa nie je potrebné a odporúčame sa mu vyhnúť.

 

pes nechce granule 

 

Čo robiť v prípade, ak pes zjedol nevhodnú potravinu?

V prvom rade psíka pozorujte. Ak zjedol len malé množstvo danej potraviny a neobjavia sa ťažkosti ako hnačka, vracanie, triaška a sťažené alebo prudké dýchanie, psík je pravdepodobne v poriadku. Ak však zjedol veľké množstvo toxickej potraviny (čokolády, alkoholu, avokáda), ihneď kontaktujte veterinára.

Dôležité na záver

Ak z času na čas neodoláte psím očiam a hodíte mu kúsok šunky, určite mu neublížite. Avšak dennodenné kŕmenie ľudskými zvyškami a dlhodobé kŕmenie nevhodnou stravou môže psovi spôsobiť nezvratné zdravotné problémy. Kvalitné psie krmivo obsahuje všetky potrebné zložky na správny vývoj psa a nemusíte sa obávať, že je pre psa málo chutné. Pozrite si našu ponuku granúl a určite si vyberiete.

 

Zdroje:

Bucksch, Martin. 2018. Jak správně kŕmit psa. Praha : Grada Publishing, a.s., 2018. s. 128 . ISBN 978-80-271-0746-9.

Mgr. Lukáš Michalička, Mgr. Mária Michaličková. 2022. Sprievodca výživou psov. Nitra : Garmond Nitra, 2022. ISBN 978-80-8266-011-4.