Obezita u psov: Príčiny, príznaky a prevencia

Obezita je vážny problém, ktorý postihuje stále väčší počet psov po celom svete. Nielenže ovplyvňuje kvalitu života našich štvornohých priateľov, ale môže tiež viesť k závažným zdravotným problémom, ako sú ochorenia srdca, cukrovka, artritída a iné. V tomto článku sa pozrieme na príčiny a príznaky obezity u psov a dáme Vám odporúčania, ako môžete obezite predísť.

Príčiny obezity u psov

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu prispieť k rozvoju obezity u psov:

  1. Nedostatok pohybu: Mnohí majitelia psov nedávajú svojim miláčikom dostatočný priestor na pohyb. Pravidelná fyzická aktivita je kľúčová pre udržanie zdravej hmotnosti. Psy potrebujú každodenné prechádzky a hry, aby spálili kalórie a udržali si kondíciu.

  2. Prejedanie a nesprávna strava: Prejedanie je jednou z hlavných príčin obezity. Mnohí majitelia nevedia, aké množstvo potravy je pre ich psa primerané, a kŕmia ich nadmerne. Okrem toho sa na trhu nachádza veľa krmív, ktoré sú plné náhradných surovín a majú nízky obsah mäsa, čo nepriaznivo ovplyvňuje zdravie psov.

  3. Zdravotné problémy: Niektoré zdravotné stavy, ako napríklad hormonálne poruchy (napríklad hypotyreóza), môžu ovplyvniť metabolizmus a viesť k priberaniu. Preto je dôležité pravidelne navštevovať veterinára, aby sa zistilo, či nie sú prítomné žiadne zdravotné problémy.

 

 

Obezita u psa 2

 

 

Príznaky obezity

Ak sa obávate, že váš pes môže mať nadváhu, sledujte nasledujúce príznaky:

  • Nehmatateľné rebrá: Ak nedokážete nahmatať rebrá pod vrstvou tuku, pes pravdepodobne priberá.
  • Strata tvaru pásu: Pri pohľade zhora by mal mať pes mierne zúženie za rebrami. Ak je jeho telo oválne a „valcovité“, ide o známku obezity.
  • Veľké brucho: Brucho by malo byť prirodzene vytiahnuté smerom nahor. Ak je brucho visiace alebo výrazne zaoblené, ide o nadváhu.
  • Ťažkosti s pohybom: Obézne psy sa často zadýchavajú, sú pomalší a nechcú sa už hrať tak, ako kedysi.

Prevencia obezity

Prevencia obezity je kľúčová pre udržanie zdravia psa. Dodržte tieto pravidlá a Váš pes bude v dobrej kondícii: 

  1. Zabezpečte pravidelný pohyb:  Krátke prechádzky, beh a hry sú skvelé spôsoby, ako udržať psa aktívneho. Snažte sa mu venovať aspoň 30 minút denne.

  2. Kvalitná strava s vysokým obsahom mäsa: Strava je jedným z najdôležitejších faktorov pri prevencii obezity. Hľadajte krmivo, ktoré obsahuje vysoký podiel mäsa a kvalitných bielkovín, a vyhýbajte sa výrobkom s vysokým obsahom sacharidov a náhradných surovín. Kvalitné krmivo s vysokým obsahom mäsa pomôže zabezpečiť, aby mal Váš pes dostatok živín a energie, pričom mu pomôže udržať si zdravú hmotnosť.

  3. Sledujte porcie: Nájdite psovi ideálnu kŕmnu dávku, pri ktorej nechudne ani nepriberá. Vyhýbajte sa nadmernému odmeňovaniu pochúťkami a snažte sa nahradiť ich zdravými alternatívami, ako sú napríklad zeleninové snacky.

  4. Pravidelné veterinárne prehliadky: Pravidelné kontroly u veterinára pomôžu odhaliť potenciálne zdravotné problémy, ktoré by mohli prispievať k priberaniu. Taktiež vám môžu poskytnúť rady týkajúce sa výživy a pohybu.

 

Prechadzka so psom

 

 

Záver

Obezita u psov je podobne ako u ľudí vážny problém, ktorý si vyžaduje našu pozornosť. Pravidelný pohyb, kvalitná strava s vysokým obsahom mäsa a sledovanie príznakov sú kľúčové pre udržanie zdravia našich štvornohých priateľov. Investovanie do zdravého životného štýlu vášho psa sa určite vyplatí – udrží ho šťastného a zdravého po dlhé roky. 🐾❤️