Tip na výlet so psom - Východné Slovensko

Slovensko je krásna krajina a oplatí sa ju poriadne preskúmať. Ak vezmete so sebou na výlet aj svojho štvornohého parťáka, bude Vám veselšie. My sme pre Vás zozbierali tipy na výlety so psom od našich facebookových fanúšikov a prinášame Vám prvú zo série tipov na výlety so psom, tentokrát po Východnom Slovensku.

Morské oko

Morské oko je najväčšie sopečné jazero na Slovensku a nachádza sa pod Sninským kameňom v katastri obce Remetské Hámre. K Morskému oku sa vydajte z príjazdového parkoviska, odkiaľ sa už ide  približne 1km pešo. Mierne stúpanie k samotnému jazeru neunaví ani menších či menej zdatných psích turistov.  Výlet so psom si môžete predĺžiť prechádzkou po cestičke okolo jazera, ktorá ukrýva množstvo prírodných krás. Morské oko je prírodná rezervácia s 5. stupňom ochrany, preto si psíka určite uviažte na vôdzku a nedovoľte mu kúpať sa v jazere.

Slanské vrchy

Pohorie Slanské vrchy začína východne od Prešova a pokračuje na juh až k hraniciam Maďarska. V celej oblasti nájdete množstvo miest vhodných na výlety so psom. Jazero Izra sa nachádza v blízkosti obce Slanská Huta, odkiaľ sa k jazeru dostanete po zelenej turistickej značke. Prechádzka je ľahká a trvá približne hodinu. Neďaleko Prešova odporúčame navštíviť vodnú nádrž Sigord. K nádrži sa pohodlne dostanete autom po hlavnej ceste do mestskej časti Solivar a odtiaľ smer Kokošovce. Okolo nádrže vybudovali dobrovoľníci náučný chodník, ktorý je na výlet so psom ako stvorený. Zdatnejší turisti môžu vystúpiť na vrch Šimonka, ktorý je najvyšším bodom Slanských vrchov s nádhernými výhľadmi. Ak budete mať šťastie na počasie, uvidíte aj Vysoké Tatry či Kráľovu Hoľu. Na Šimonku vedie niekoľko turistických trás, avšak štvornohým turistom odporúčame výstup z obce Zlatá Baňa. Výstup na Šimonku trvá cca 1:40 hod. Dole sa dostanete približne za hodinu.  

Tomášovský výhľad

Tomášovský výhľad patrí k najzaujímavejším a najmonumentálnejším skalným útvarom na Slovensku. Nachádza sa v Slovenskom raji a najjednoduchšie sa k nemu dostanete zo Spišských Tomášoviec alebo z veľkého parkoviska Čingov, ktoré sa nachádza neďaleko tejto obce a je platené. Výstup od parkoviska trvá približne 1:15 hod. Vy aj Váš pes si užijete skutočne skvostné výhľady.

 

Vylet so psom tomasovsky vyhlad

 

Kvetnica

Kvetnica je jednou zo šiestich častí mesta Poprad, ležiaca smerom na juh od jeho centra na severných svahoch a v oblasti sedla medzi Zámčiskom a Krížovou v Kozích chrbtoch. Lesopark s chodníčkami a jazierkom v centre osady slúži ako rekreačná a oddychová zóna obyvateľov Popradu. Ak sa chcete prejsť, odporúčame so psíkom vystúpiť na Zámčisko. Toto miesto dostalo pomenovanie po malej pevnosti, ktorá kedysi stála na vrchole a strážila cestu z Popradskej kotliny do Gemera. Auto môžete zaparkovať priamo pri jazierku a ďalej sa pešo vydať okolo jazierka cez park po zelenej turistickej značke. Výstup trvá približne pol hodiny a nie je náročný, vďaka čomu je táto túra vhodná aj menej zdatné psíky.

Kluknava-rozhladňa Greenpoint

Pre milovníkov výhľadov máme skvelý tip na výlet so psom - navštívte rozhľadňu Greenpoint nad obcou Kluknava v Gelnickom okrese. Táto atrakcia využíva zelenú energiu nielen na chod rozhľadne, ale aj na služby pre návštevníkov. K rozhľadni vedie z obce Kluknava modro značená turistická trasa. Výstup z obce od kostola Vám potrvá približne 1:20 hod.

Zádielská tiesňava

Táto najhlbšia slovenská tiesňava sa nachádza vo východnej časti Slovenského krasu a jej výhľady uspokoja aj náročnejších turistov. Z dôvodu bezpečnosti nezabudnite svojho psíka uviazať na vôdzku. Zaparkovať môžete na parkovisku v obci Zádiel, odkiaľ vedie turistická značka. Vytrvalejším psíčkarom odporúčame prejsť náučným chodníkom z obce Zádiel, ktorý je dlhý 7.5km. Prejdete ho približne za 4 hodiny. 

Spišský hrad

Spišský hrad je dominantou východného Slovenska a jednou z najcennejších historických pamiatok celej krajiny. Preto by ho žiadny štvornohý výletník nemal vynechať. K hradu sa dostanete dvomi spôsobmi - auto odparkujete na parkovisku pod hradom, odkiaľ jednoducho vystúpite hore. Výlety so psom sú však hlavne o fyzickej aktivite, preto odporúčame druhý spôsob - výstup po strmom chodníčku od parkoviska nachádzajúceho sa na okraji Spišského Podhradia.

 

Vylet so psom na spissky hrad

 

Kapušiansky hrad

Kapušiansky hrad je hradná zrúcanina nad obcou Kapušany, nad cestou do Bardejova a je situovaná na skalnom výbežku vrchu Zámčisko. So psíkom odporúčame voliť menej náročnú trasu po turisticky neoznačenej ceste okolo kaplnky, na ktorú Vás navedie označenie hradu z parkoviska pod ním. Cesta vedie lesom, čo oceníte najmä v horúcejších letných dňoch. Z tohto výletu so psom si určite odnesiete nezabudnuteľné spomienky na krásne výhľady okolia. 

Hrad Zborov

Keď sme pri hradoch na východnom Slovensku, odporúčame nevynechať hrad Zborov, ktorý sa nachádza v okolí Bardejova nad rovnomennou dedinkou Zborov. Na hrad vedie niekoľko ciest, no pre psích výletníkov je najvhodnejší výstup z obce Dlhá lúka. Cesta trvá 30-45 minút a zvládnu ju aj menej trénované psy.

Grófske chyžky

Ak sa nachádzate v najvýchodnejšej časti Slovenska, určite by ste mali navštíviť areál Grófske chyžky v Národnom parku Poloniny. Nachádza sa na jednej z najnavštevovanejších turistických trás, a to z najvýchodnejšej slovenskej dediny Nová Sedlica na Jarabú skalu. Trasa meria približne 6km, trvá 1:30 hod. a stúpanie je minimálne, takže je na výlet so psom ako stvorená. Zaujímavosťou oblasti je Leopoldina poľovnícka chata, Lúka medovej baby či Rybník na Mlákach. K areálu Grófske chyžky sa vydajte po žltej turistickej značke z obce Nová Sedlica (smer Jarabá skala). Keďže sa jedná o územie národného parku s tretím stupňom ochrany, psíka majte na vôdzke a nedovoľte mu kúpať sa v Rybníku na Mlákach. 

Sivec

Naším posledným tipom na výlet so psom na východnom Slovensku je vrch Sivec, ktorý patrí k najkrajším vyhliadkovým vrchom na východnom Slovensku a bol vyhlásený za národnú prírodnú rezerváciu s 5. stupňom ochrany. Táto túra je obľúbená medzi psíčkarmi, pretože ponúka dychberúce výhľady na vodnú nádrž Ružín, Volovské vrchy, Slanské vrchy či Branisko. Ak máte šťastie na dobré počasie, uvidíte aj Vysoké Tatry. Na vrch vedie niekoľko turistických trás. My odporúčame výstup z rekreačnej oblasti Ružín - Ružín zastávka po žltej značke, ktorý trvá 2 hod. alebo z rekreačnej oblasti Ružín - Košické Hámre po zelenej turistickej značke s trvaním 1:30 hod.

 

Čo si zbaliť na výlet so psom? 

Správnymi turistom nesmie chýbať správna výbava: 

1. Obojok a vôdzka - viacero z odporúčaných miest patria medzi chránené oblasti, kde nie je povolený voľný pohyb psov.
2. Miska na vodu - najmä v letných mesiacoch 
3. Pamlsky pre psa - pretože aj vy si so sebou balíte desiatu :) 
4. Sáčky na exkrementy - slušní ľudia po svojom psovi nenechajú neporiadok.

 

Pred výletom psíkovi nezabudnite zabezpečiť ochranu proti kliešťom. Ak necestujete často, vhodnou voľbou bude antiparazitný sprej, ktorým psíka nastriekate pred výletom.

 

Zdroje: 

https://morskeoko.sk/
https://www.kosiceregion.com/sk/jazero-izra/
https://www.regionsaris.sk/sport/sigord-vodna-nadrz/
https://www.unesconadosah.sk/lokalita-spissky-hrad
https://www.planetslovakia.sk/turistika/377-tomasovsky-vyhlad-slovensky-raj
https://sk.wikipedia.org/wiki/Kapu%C5%A1iansky_hrad